Op vrijdag 11 maart 2016 vindt onze jaarlijkse klantendag plaats. Een dag die wij organiseren speciaal voor onze klanten R-leden, MR-leden en ambtelijk secretarissen. Een proeverij van workshops en presentaties die gegeven worden op de campus van Wageningen University & Research. We hebben hier deskundige trainers en adviseurs voor ingeschakeld. Daarnaast is er voldoende gelegenheid om te netwerken en van gedachten te wisselen met collega OR- of MR-leden of ambtelijk secretarissen

 

Thema

Het thema van de dag is ‘medewerkersparticipatie’. Immers de samenleving verandert (participatiesamenleving) en medewerkers hebben steeds meer behoefte om zelf actie te nemen. De medezeggenschap krijgt hier steeds meer mee te maken en ‘moet hier iets mee’. We hebben daarom workshops bedacht rondom dit thema.

 

Inloop tussen 9.00 en 9.30 uur

Openingsspreker

drs. RI (Rosalie) van Dam, onderzoeker bij Alterra Wageningen University & Research.
Zij houdt zich vooral bezig met natuurprojecten rondom de ontwikkeling naar de participatie samenleving.

Ochtend workshops en presentaties

10.00 uur - Nieuwe medezeggenschapsstructuren

Nieuwe medezeggenschapsstructuren gericht op medewerkersparticipatie en de praktische en juridische haken en ogen die hiermee gepaard gaan.

 

Spreker: Steven Jellinghaus (De Voort Advocaten | Mediators)

10.45 uur - Pensioen simpel uitgelegd

Stevige salariskortingen worden doorgevoerd terwijl OR’en en werkgevers dat niet doorhebben? Dan moet er wel een heel stevig rookgordijn zijn opgetrokken. Het rookgordijn heet ‘pensioen’. Ontwikkel een superscherpe blik waarmee je genadeloos door het pensioenrookgordijn prikt.

Spreker: Wim Hoogendoorn – Edmond Hally Pensioenadviseurs

10.45 uur - Voorzitten van vergaderingen

Hoe zorg je ervoor dat de vergadering niet uitloopt, dat alle deelnemers maximaal tot hun recht komen en voorkom je dat discussies uitmonden in nare ruzies? Hoe houd je controle oer de inhoud, het proces en de sfeer van de vergadering?

Spreker:  Corry Oosterhoorn | Oosterhoorn Medezeggenschap

11.45 uur - Moeilijke gesprekken voeren (theorie)

De basiselementen van motiverende gespreksvoering komen aan bod. Een methode die ingezet kan worden tijdens alle gesprekken om onder meer de motivatie te ontlokken die al aanwezig is voor verandering van gedrag. Deelnemers krijgen inzicht in de gesprekstechnieken en de onderliggende theorie.

Spreker:  Margo Hendriks – Margo Hendriks Training & Coaching

11.15 uur - Sociale Media inzetten bij communicatie met de achterban

Hoe zet je sociale media in de communicatie met de achterban. Welke middelen kunnen er ingezet worden, wat zijn de do’s and dont’s en tips & tricks.

Spreker:  Corry Oosterhoorn van Oosterhoorn Medezeggenschap

12.15 uur - Moeilijke gesprekken in actie (praktijk oefening)

In vervolg op de workshop ‘Moeilijke gesprekken voeren’ gaan deelnemers met een trainingsacteur aan de slag om te oefenen met het voeren van moeilijke gesprekken.

Spreker:  Margo Hendriks – Margo Hendriks Training & Coaching / Trainingsacteur: Martin Pragt – Pragt Produkties

Lunchspreker

Jeanne Klarenbeek en Henny Bos, leden van de Centrale ondernemingsraad van Beweging 3.0 vertellen over de originele, maar vooral ook effectieve wijze waarop zij de achterban betrekken in de adviestrajecten en bij de besluitvorming van de ondernemingsraad

Middag workshops en presentaties

13.45 uur - Optimaal inzetten van de achterban bij adviestrajecten

In vervolg op de lunchspreker gaan we tijdens deze workshop gaan we dieper in op het betrekken van de achterban bij het OR-werk. Hoe kan de ondernemingsraad de participatie van de achterban vergroten bij adviestrajecten, zonder een hele nieuwe medezeggenschapsstructuur te ontwikkelen

Spreker:  Corry Oosterhoorn – Oosterhoorn Medezeggenschap

14.30 uur - Deep democracy

Deep democracy is een methode om gesprekken en besluitvorming in teams te verbeteren. Hoe werkt deze methode, wanneer zet je deze in en hoe kan deze toegepast worden in de medezeggenschap?

Spreker:  Sandra Bouckaert – Bouckaert Teamcoaching

15.30 uur - Transitie vergoeding & Sociaal Plan

Hoe zit het nou? Wat wordt in een sociaal plan geregeld? Wat wordt in de wet geregeld en wat kan aanvullende worden afgesproken in een Sociaal plan? Een snelle workshop met alle ‘ins and outs’.

Spreker:  Karen Maessen – De Voort Advocaten | Mediators

15.30 uur - Aan de slag met alle stakeholders

Over het stakeholdersmodel: de beweging van medezeggenschap naar medewerkersparticipatie naar stakeholdersparticipatie. Hoe bereik je alle belanghebbenden bij de raad?

Spreker: Tom Mickers – Urbanus & Mickers

Einde

Om 16.30 uur we de dag af met een hapje en een drankje.

Wat is er nog meer? 

Personal Assessment

Een persoonlijke assessment waarin jouw kwaliteiten zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor begrijp je hoe je overkomt en kan je jezelf beter aansturen. Leer je de ander begrijpen en kan je succesvoller samenwerken.

10 minuten gesprek

Een 10 minuten gesprek met een advocaat voor al jouw WOR-vragen of arbeidsrechtelijke vraagstukken. Reserveer een sessie!

Coaching

Op afspraak:
Heb je zelf een vraagstuk over jouw rol en/of ontwikkeling binnen de raad die je graag aan een coach wilt voorleggen? Dit kan in een één-op-één coachingsgesprek.

Quickscan reglement

Is het OR- of MR-regelement up-to-date? Laat een MZ-advocaat hier naar kijken. Stuur het reglement met jouw vragen en je krijgt advies en suggesties in een één-op-één gesprek.

Demo’s

Digitale (notuleer)pen

Online verkiezingskit

Achterban communicatieapp

E-learning voor nieuwe OR-leden

Locatie

De klantendag vindt plaats op de campus van Wageningen University & Research; Impulse, gebouwnummer 115

In het Futurum, gebouw 115 op de Campus, bevindt zich het ontmoetingscentrum van Wageningen UR: Impulse. Tal van groepen treffen elkaar hier zoals onderzoekers, docenten, studenten, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en semi-overheid.

Adres Stippeneng 2
Gebouw 115
6708 WE Wageningen
Tel. 0317 48 28 28

 

Plan hier jouw route.

Inschrijfformulier