Verslag Na-Tafelen 11 maart 2015: De AS als adviseur

Inspirerend was het zeker! De deelnemers waren één voor één (zeer) ervaren ambtelijk secretarissen die regelmatig de rol van adviseur vervullen. Onder leiding van Menno Spaan (Haagse Beek Organisatieadviesbureau) bespraken we de leuke en minder leuke kanten van deze rol. Een rol waarin je op afstand zit en vanuit enige onafhankelijkheid kan adviseren. En hoe zorg je dat je in die rol ook effectief bent?
Menno Spaan is directeur van Haagse Beek organisatieadvies. Hij begeleidt veranderingstrajecten vanuit het uitgangspunt dat medewerkers het belangrijkste potentieel in de organisatie zijn. Hij begeleidt een aantal ondernemingsraden en is adviseur in complexe situaties waar medezeggenschap en management in de knel zitten of besluiten om samen in een traject op te trekken.
Achtergrond materiaal:

  1. Een methode om een krachtenveldanalyse te maken;
  2. Een document met informatie over schakelen tussen inhoud, proces en persoon, tevens technieken ten aanzien van vragen stellen;
  3. Een document over transitiefasen bij verandering (en hoe je daarmee omgaat)..

Daarnaast heeft Menno Spaan de aanwezigen aangeraden ons het boek van Niccolo Machiavelli – ‘De Heerser’ te lezen. Nadat hij dit boek had gelezen kreeg hij meer inzicht in de politieke spel van besluitvorming en heeft dit positief bijgedragen aan zijn rol van adviseur.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen: De Heerser (Niccolo Machiavelli)

Woensdag 18 maart 2015

Na-Tafelen: De opvoeding van een sterk team

Spreker: Tom Mickers (Urbanus en Mickers)

Teams zijn net kinderen, de weg naar wasdom en het bereiken van volle professionele capaciteit duurt even en zit vol bewuste keuzes…. lees verder