Verkiezingen, in 2017 zullen veel ondernemingsraden weer herkozen worden, elke ondernemingsraad krijgt er mee te maken en toch blijft het een lastig onderdeel. Hoe kunnen we de verkiezingen optimaal organiseren en wat is de rol van communicatie? Wat zijn de zogenoemde do’s en don’ts van verkiezingen? Hier zijn de vier spelregels van het succesvol communiceren bij verkiezingen.

Spelregel 1: Weet wat je wilt bereiken.

In de wereld van communicatie willen we met behulp van de juiste middelen de volgende drie elementen beïnvloeden: kennis, houding en gedrag. Ook in verkiezingen is dit niet anders, het op papier zetten van de doelstellingen kan helpen om een duidelijk kader te zetten om de verkiezingen. Zet deze doelstellingen op papier en laat deze je leiden in het proces, ga dus niet te snel over op het inzetten van zoveel mogelijk (communicatie)middelen. Met een helder communicatieplan kan een hoop tijd en moeite worden bespaard omdat je met een scherpe focus optimaal aan de slag kan.
Voorbeelden van doelstellingen die bij de verschillende elementen passen zijn:

Kennis:

Medewerkers weten wanneer (datum en tijd) de verkiezingen zijn.
Medewerkers weten op wie ze kunnen stemmen.
Medewerkers weten waar ze kunnen stemmen.

Houding:

Medewerkers willen gaan stemmen.
Medewerkers zien de meerwaarde van een ondernemingsraad.

Gedrag:

Medewerkers gaan stemmen op de stemdag.

Spelregel 2: Zet mensen in hun kracht.

Kennis is kracht. Zet de juiste mensen op de juiste plek, kijk binnen de ondernemingsraad welke expertises er aanwezig zijn en zet deze slim in. Als niet alle kennis in huis te vinden is haal er dan een externe expert bij. De inzet van een communicatieadviseur is onmisbaar bij het organiseren van succesvolle verkiezingen.

Spelregel 3: Doorzetten.

Het organiseren van verkiezingen kan soms erg druk zijn maar het kent ook perioden van ‘’stilte voor de storm’’. Ook in de rustige periode moet je doorzetten, blijf de doelgroepen informeren en inspireren, de grootste zonde die je kan begaan is níét communiceren. Een constante toestroom van informatie zorgt er voor dat de medewerkers een hoog niveau van kennis behouden met als gevolg een positieve houding en uiteindelijk vertoning van het gewenste gedrag.

Spelregel 4: Vier je mijlpalen!

Na een periode van hard werken zijn er mijlpalen te bereiken. In verkiezingen zijn verschillende mijlpalen te noemen zoals bijvoorbeeld: de eerste kandidaat, een volle lijst, een succesvolle informatiebijeenkomst en natuurlijk op het eind een hoge opkomst bij het stemmen. Geef deze mijlpalen aandacht, dit is goed voor de teambuilding en naamsbekendheid van de ondernemingsraad. Immers: je hebt hard gewerkt om deze punten te bereiken en dat mag gezien worden, daar mag zeker een beloning aan vastzitten in de vorm van een gebakje of misschien zelfs een gezellig maaltijd met alle betrokkenen aan het eind van het proces. Vergeet niet: medezeggenschap is niet alleen heel interessant maar ook een leuke plek om elkaar te ontmoeten!

Anna Crielaard

Anna Crielaard

Adviseur Medezeggenschap

Anna is een ervaren communicatie en medezeggenschapsadviseur en mede eigenaar van het adviesbureau Medezeggenstap.

MZstap Logo L